Vanliga frågor och svar

Här har vi sammanställt svar på några av de vanligaste frågorna vi får.Ska inte snus och nikotinportioner svida?

Nej det tycker inte vi men för att få veta vad andra snusare tycker så gjorde vi under 2022 en stor enkätundersökning med svenska snusare. Över 1000 personer fyllde i enkäten och angående svidande så svarade 2/3 av kvinnorna och över hälften av männen att de upplevde svidandet som obehagligt. 

Ska inte snus och nikotinportioner svida? Undersökning med tydliga svar.

Är det vanligt med skador på tandköttet bland snusare?

Ja det är mycket vanligt. I en oberoende tandläkarstudie publicerad av Göteborgs universitet 2022, där man undersökt snusares (både snus och tobaksfritt snus) tandkött och munslemhinnor, så var förekomsten av gingival retraktion dvs tillbakadraget tandköttet mellan 54 och 57%. Studien finns att läsa här.

I vår egen enkätundersökning med över 1000 deltagare så fick vi följande svar vilket stämmer väl överens med resultaten från studien från Göteborgs Universitet:

Är det vanligt med skador på tandköttet bland snusare? Undersökning med svar i grafen.
Är det vanligt med skador på tandköttet bland snusare? Undersökning med svar i grafen.

Varför svider snus och nikotinportioner?

Innehållet i princip alla sorters snus och nikotinportioner har pH-värden som är högre än det som naturligt finns i munnen vilket är ca 7-7.5. Anledning till att pH-värdena behöver vara så höga är att det finns en direkt korrelation mellan ph-värdet och hur mycket fritt nikotin (nikotin som lätt kan absorberas av munslemhinnorna) som det finns i en prilla dvs ju högre pH-värde desto större/snabbare nikotinrelease. Material med höga pH-världen som ligger i direktkontakt med tandköttet orsakar sveda och irritation på tandköttet. 

En annan stor parameter för vad som orsakar sveda och irritation på tandköttet är de smakaromer och hur höga koncentrationer av dessa som används i prillor. Aromer som mint, citrus, chili, mfl och även salter kan orsaka sveda och irritation på tandköttet oberoende av vad pH-värdet är. 

Detta betyder att om man vill ha både en stark nikotin och smakupplevlse utan att det svider och orsakar irritation på tandköttet så behövs det en barriär mellan tandköttet och innehållet i prillorna. Det är det som är Stingfree-tekniken.


Behövs det särskilda snuspacketeringsmaskiner för att tillverka Stingfree-prillor?

Stingfree-tekniken fungerar så att vår supertunna biofilm lamineras direkt på tillverkarens nuvarande snuspapper. Tillverkaren kan sedan använda Stingfree-pappret i sina maskiner utan modifikationer. 


Finns det Stingfree produkter på marknaden ?

Ja, den första produkten har lanserats i Sverige. Köp Stingfree här.


Är tekniken patenterad?

Ja, vi innehar patent i Sverige, USA och i hela EU. 


Rulla till toppen