Tandköttsinflammation hos snusare

Tandköttsinflammation
Tandköttsinflammation är mycket vanligt bland snusare.

Tandköttsinflammation kallas gingivit på  tandläkarspråk, och är en vanlig åkomma som kan drabba alla som inte sköter sin munhygien tillräckligt bra. Men det finns också andra faktorer som kan öka risken för att få tandköttsinflammation – en av dem är snusning. Snus är en tobaksprodukt som innehåller nikotin och andra ämnen som kan irritera och skada tandköttet. När man lägger en prilla under läppen pressas tandköttet mot tänderna, vilket kan leda till att tandköttet drar sig tillbaka och blottar tandhalsarna. Detta gör att tänderna blir mer känsliga för kyla, värme och syra, och att bakterier lättare kan tränga in mellan tanden och tandköttet. Bakterierna kan orsaka en infektion i tandköttet, som kan sprida sig till tandbenet och leda till tandlossning (paradontit) om den inte behandlas i tid.

Symtomen på tandköttsinflammation är att tandköttet är rött, svullet, ömt och blöder lätt när man borstar tänderna eller använder tandtråd. Tandkött som är friskt är rosa till färgen. Rött tandkött indikerar att tandköttet inte är friskt. Man kan också känna en sveda eller en obehaglig smak i munnen. Om man har dessa symptom bör man uppsöka en tandläkare eller tandhygienist för en undersökning och eventuell behandling. Behandlingen består oftast av att rengöra tandköttet och ta bort tandsten och plack, som är bakteriebeläggningar på tänderna. Man kan också få råd om hur man ska förbättra sin munhygien och förebygga nya inflammationer. Det är viktigt att följa de råd man får och att regelbundet gå på kontroller hos tandvården.

Det bästa sättet att undvika tandköttsinflammation är att sluta snusa och att sköta sin munhygien noggrant. Det innebär att man ska borsta tänderna två gånger om dagen med fluortandkräm, använda tandtråd eller mellanrumsborste en gång om dagen, och skölja munnen med fluorvätska eller munvatten. Man ska också undvika att äta och dricka för mycket sött och surt, som kan skada tänderna och tandköttet.

Rulla till toppen