Att sluta snusa – En guide

Snusning är en vanlig vana i Sverige, men många människor vill sluta snusa av olika skäl. En del vill sluta med tobak och gå över till tobaksfritt vitt snus s k nikotinpåsar. Det kan vara nog så svårt och kräva en plan. Det kan också vara ett steg på vägen till att bli helt fri från snuset att gå från tobak eller lössnus till nikotinpåsar. Andra vill sluta helt med snus och nikotin. Här är en guide för att hjälpa dig att sluta snusa.

Förstå varför du vill sluta snusa

Det första steget för att sluta snusa är att förstå varför just du vill göra det. Kanske vill du förbättra din munhälsa, spara pengar, eller bara känna dig fri från beroendet. Skriv ner dina skäl och titta på dem när du känner suget att snusa. Det är viktigt att det är din egna skäl och att du tror på dem. Ta inte bara en lång – kanske för dig ouppnåelig – lista du hittar när du googlar eller läser om i en kvällstidning.

Sätt upp ett slutdatum

Välj ett datum inom de närmaste två veckorna som din första “snusfria dag”. Detta ger dig tid att förbereda dig mentalt och fysiskt för utmaningen.

Sök stöd

Att sluta snusa kan vara en utmaning, och det kan vara till stor hjälp att ha stöd. Detta kan vara vänner, familj, eller professionella rådgivare. Det finns också många online-resurser och forum där du kan få råd och stöd från andra som har gått igenom samma sak.

Använd nikotinersättningsprodukter

Det finns många olika nikotinersättningsprodukter tillgängliga som kan hjälpa dig att hantera abstinenssymptom. Dessa inkluderar plåster, tuggummi, tabletter, inhalatorer och sprayer. Tala med din läkare eller apotekare om vilken produkt som kan vara bäst för dig.

Hantera suget

Det kommer att finnas tillfällen när du känner ett starkt sug efter att snusa. Det är viktigt att ha strategier på plats för att hantera dessa situationer. Detta kan inkludera djupandning, motion, eller att äta något hälsosamt.

Belöna dig själv

Varje dag utan snus är en prestation. Belöna dig själv regelbundet för dina framsteg. Detta kan vara något så enkelt som en tanke kring det det du åstadkommit hittills. Undvik godis, läsk eller andra belöningar där du äter eller dricker något. En större belöning på lång sikt kan också fungera som en extra kraft och något att längta till när det känns motigt.

Kom ihåg, det är aldrig för sent att sluta snusa. Med rätt stöd och verktyg kan du övervinna ditt beroende och leva ett snusfritt liv. Håll ut och kämpa! Går det inte första gången – försök igen.

Rulla till toppen