Växer tandkött som förstörts av snus tillbaka ?

växer tandkött tillbaka
Bengt frågar sin tandläkare om tandkött växer tillbaka.

Tandkött som blivit förstört av långvarig användning av snus, nikotinpåsar eller andra helt mediciniska orsaker växer aldrig tillbaka.

Snus och tandköttsskador

Det är belagt i flera studier att användning av snus och nikotinpåsar väsentligt ökar risken för inflammationer i tandköttet, snuslesioner och tillbakadraget tandkött. Det var denna typ av problem som fick Bengt Wiberg att intressera sig för hur snus påverkar tandköttet och slutligen uppfinna Stingfree-tekniken.

Effekter av tillbakadraget tandkött

Långvarig användning av snus kan leda till att tandköttet drar sig tillbaka. Detta kan skapa en “ficka” i tandköttet vid snuset placeringsställe. Bakterier kan ansamlas i dessa ”fickor” vilket kan leda till bland annat dålig andedräkt och karies.  Då tandköttet drar sig tillbaka blottas mer av tandhalsen vilket kan leda till ilningar och ökar risken för hål på denna del av tanden. I extrema fall kan tillbakadragandet av tandköttet resultera i tandlossning.

Kan tandköttet växa tillbaka ?

Tandköttet eller gingivan, som tandläkare kallar det, skiljer sig från övriga vävnader i kroppen och kan ej regenerera om det blivit alltför skadat. Tandkött kan i vissa fall återställas med hjälp av tandkirurgi där den vanligaste metoden är att transplantera vävnad från gommen till tandköttet.

Slutsats

Även om tandköttet inte kan växa tillbaka efter skador från snus så kan du förhindra ytterligare skador genom att sluta snusa, upprätthålla god munhygien och regelbundet besöka din tandläkare. Om du märker några förändringar på ditt tandkött, bör du kontakta en tandläkare för råd och eventuell behandl

Läs mer om hur snus påverkar din hälsa här

Bengt Wiberg berättar om hur vanligt det är med tillbakadraget tandkött bland snusare – Se videon!

Hur vanligt är det med tillbakadraget tandkött bland snusare?
Rulla till toppen